воскресенье, 13 октября 2013 г.

василопіта - традиційна грецька новорічна страва

Самий захоплюючий ритуал васілопіти - це пошук монетки. Монетка ховається перед випічкою в тісто , і той , хто знайде її в своєму шматочку , буде в наступаючому році особливо фартовим.Крім монетки для васілопіти потрібно :1,5 кг борошна , 0,5 кг вершкового масла , 0,5 кг цукру , 2 склянки молока , 50 г свіжих дріжджів ; 3 яйця ; цедра і сік одного апельсина ; тертий мигдаль , кунжут або цукрова пудра для прикраси.
Спочатку готуємо опару : Розчиняємо дрожжі в половині склянки теплого молока , додаємо трохи борошна , приблизно годину чекаємо , поки опара дозріє . Окремо збиваємо жовтки з цукром і білки , змішуємо спочатку молоко з жовтками , додаємо розтоплене або розм'якшене масло , збиті білки , прянощі , апельсинову цедру. Поступово замішуючи , додаємо борошно . Даємо тісту підійти , йому знадобиться години три на те , щоб збільшитися в два рази. Знову замішуємо його руками , укладаємо у форму і залишаємо підходити знову. Години через півтора можна приступати до випічки . Васілопіта печеться близько години в духовці , розігрітій до 160 - 170 градусів.Коли васілопіта готова , потрібно причепурити її перед виходом на сцену. Можна посипати її мигдалем і кунжутом , припорошити цукровою пудрою або залити глазур'ю. Головне - не забути викласти з горішків або написати на ній номер наступаючого року .

Комментариев нет:

Отправить комментарий