http://vkusnoman.pp.ua/2013/02/takikomi-goxan-ris-s-ovoshhami/
Takikomi Gohan (炊き込み ご飯) - означає рис, приготовлений з різними інгредієнтами. Такікомі гохан дослівно перекладається як: такікомі значить «зварений разом», а гохан «рис». Відповідно до одного з японських рецептів рис слід варити в міцному приправленому бульйоні разом з іншими різними компонентами. Компоненти - овочі, гриби, і, може бути, трохи м'яса або риба - просочують рис і надають йому соковитість, до того ж миска рису завдяки цим компонентам виглядає яскравіше.
Трохи передмови:
Вважається, що японці їдять такікомі-гохан вже щонайменше тисячу років. Спочатку це блюдо готували, щоб заощадити рис. Люди зазвичай додавали до рису інші зернові або батат, щоб зробити блюдо ситніше. Часи змінювалися і поступово до рису стали додавати різноманітні інгредієнти. Так виникло сучасне блюдо такікомі-гохан, в якому інгредієнти відображають конкретний час року і надають блюду особливий аромат.
Навесні до рису зазвичай додають молоді пагони бамбука, а восени додають каштани або солодкий батат. Рис також можна приготувати з морським лящем, лососем, молюсками, кальмаром, восьминогом і іншими морепродуктами.
Такікомі-гохан можна часто зустріти в меню ресторанів японської кухні. Ця страва багато готують і вдома. Його смачно їсти і в холодному вигляді. Воно часто входить до складу японського обіду в коробочці бенто. Такікомі-гохан - незамінне блюдо японської кухні, в якій рис грає головну роль.
Є багато варіацій такікомі гохан, одна з них Гомокі гохан (Gomoku gohan). В рецепті Гомокі гохан використовуються продукти, які є скрізь і завжди. У дослівному перекладі Гомокі значить "п'ять видів", але тут це слово вжито в значенні "різні компоненти впереміш". Не важливо, скільки яких продуктів ви використовуєте лише б вони підходили один одному. У нижченаведене рецепті використовується тунець, морква, паростки бамбука, гриби шиітаке і тофу.
Tuna Takikomi Gohan
Інгредієнти:
рис - 400г рису (2,5 склянки або 500 мл)
вода - 600 мл (3 склянки)
паросток бамбука - 1 шт (очищений і відварений)
смажений тофу (соєвий сир) -2 шматка
морква - 100 гр
гриби шиітаке -
соєвий соус - 4 ст. ложки для приправи рису
саке - 1 ст. ложки
сіль
Приготування:
1. Рис промити в трьох водах і залишити на 30 хвилин
2. Замочити сушені гриби шиітаке у воді, поки вони не стануть м'якими або поставити в мікрохвильовку на 2 хвилини. Потім нарізати їх смужками
3. Залити окропом тофу (油揚げ (ABURAAGE)) і добре промокнути паперовим рушником, щоб видалити зайве масло, в якому він смажився. Тофу порізати на шматочки.
4. Порізати паросток бамбука на короткі і тонкі смужки.
5. Морква нарізати теж полосочками
6. Злити воду з рису і засипати рис у рисоварки або казан. Якщо немає рисоварки, то для приготування можна використовувати каструлю або казан.
Зверху залити трьома склянками води, додати соєвий соус, саке і сіль.
7. Потім додати консервованого тунця і все добре перемішати.
8. Зверху викласти порізані гриби, моркву, тофу і паросток бамбука.
9. Закрити рисоварки, виставити таймер на 12 хвилин.
Або накрити кришкою казан і варити рис на середньому вогні. Коли рис закипить, зменшіть вогонь до слабкого і варіть 12 хвилин.
10. Вимкнути вогонь і не знімати кришку протягом 10 хвилин, щоб дати можливість дійти рису і просочитися ароматом від всіх компонентів. Потім лопаткою перемішати рис з овочами.
У рисоварці зберігається в підігрітому вигляді не втрачаючи своїх смакових якостей до 12 годин.
Takikomi Gohan (炊き込み ご飯) - означає рис, приготовлений з різними інгредієнтами. Такікомі гохан дослівно перекладається як: такікомі значить «зварений разом», а гохан «рис». Відповідно до одного з японських рецептів рис слід варити в міцному приправленому бульйоні разом з іншими різними компонентами. Компоненти - овочі, гриби, і, може бути, трохи м'яса або риба - просочують рис і надають йому соковитість, до того ж миска рису завдяки цим компонентам виглядає яскравіше.
Трохи передмови:
Вважається, що японці їдять такікомі-гохан вже щонайменше тисячу років. Спочатку це блюдо готували, щоб заощадити рис. Люди зазвичай додавали до рису інші зернові або батат, щоб зробити блюдо ситніше. Часи змінювалися і поступово до рису стали додавати різноманітні інгредієнти. Так виникло сучасне блюдо такікомі-гохан, в якому інгредієнти відображають конкретний час року і надають блюду особливий аромат.
Навесні до рису зазвичай додають молоді пагони бамбука, а восени додають каштани або солодкий батат. Рис також можна приготувати з морським лящем, лососем, молюсками, кальмаром, восьминогом і іншими морепродуктами.
Такікомі-гохан можна часто зустріти в меню ресторанів японської кухні. Ця страва багато готують і вдома. Його смачно їсти і в холодному вигляді. Воно часто входить до складу японського обіду в коробочці бенто. Такікомі-гохан - незамінне блюдо японської кухні, в якій рис грає головну роль.
Є багато варіацій такікомі гохан, одна з них Гомокі гохан (Gomoku gohan). В рецепті Гомокі гохан використовуються продукти, які є скрізь і завжди. У дослівному перекладі Гомокі значить "п'ять видів", але тут це слово вжито в значенні "різні компоненти впереміш". Не важливо, скільки яких продуктів ви використовуєте лише б вони підходили один одному. У нижченаведене рецепті використовується тунець, морква, паростки бамбука, гриби шиітаке і тофу.
Tuna Takikomi Gohan
Інгредієнти:
рис - 400г рису (2,5 склянки або 500 мл)
вода - 600 мл (3 склянки)
паросток бамбука - 1 шт (очищений і відварений)
смажений тофу (соєвий сир) -2 шматка
морква - 100 гр
гриби шиітаке -
соєвий соус - 4 ст. ложки для приправи рису
саке - 1 ст. ложки
сіль
Приготування:
1. Рис промити в трьох водах і залишити на 30 хвилин
2. Замочити сушені гриби шиітаке у воді, поки вони не стануть м'якими або поставити в мікрохвильовку на 2 хвилини. Потім нарізати їх смужками
3. Залити окропом тофу (油揚げ (ABURAAGE)) і добре промокнути паперовим рушником, щоб видалити зайве масло, в якому він смажився. Тофу порізати на шматочки.
4. Порізати паросток бамбука на короткі і тонкі смужки.
5. Морква нарізати теж полосочками
6. Злити воду з рису і засипати рис у рисоварки або казан. Якщо немає рисоварки, то для приготування можна використовувати каструлю або казан.
Зверху залити трьома склянками води, додати соєвий соус, саке і сіль.
7. Потім додати консервованого тунця і все добре перемішати.
8. Зверху викласти порізані гриби, моркву, тофу і паросток бамбука.
9. Закрити рисоварки, виставити таймер на 12 хвилин.
Або накрити кришкою казан і варити рис на середньому вогні. Коли рис закипить, зменшіть вогонь до слабкого і варіть 12 хвилин.
10. Вимкнути вогонь і не знімати кришку протягом 10 хвилин, щоб дати можливість дійти рису і просочитися ароматом від всіх компонентів. Потім лопаткою перемішати рис з овочами.
У рисоварці зберігається в підігрітому вигляді не втрачаючи своїх смакових якостей до 12 годин.
Комментариев нет:
Отправить комментарий